Waar stond de wieg van Oma Gerritje?


Met geboorteplaats Noordwijk als uitgangspunt (op aanwijzing van Oom Joop) vonden we in de archieven van “Erfgoed Leiden en omstreken” de geboorteakte van onze Oma Gerritje:

Vader: Leendert Verbeek. Moeder: Trijntje van Doorn. Adres: Klei 6. Helaas is het adres Klei 6 in Noordwijk zoals op deze akte aangegeven geen bestaande weg of straat. Via de website Plaatsengids.nl weten we dat De Klei een buurtschap is tussen Noordwijk Binnen en Rijnsburg. Het dankt zijn naam aan de kleiafzettingen aan de noordelijke oever van de Oude Rijn die tot het midden van de twaalfde eeuw, dichter bij Noordwijk dan nu, in de Noordzee stroomde.

Op Plaatsengids.nl staat ook een verwijzing naar het boekje “De Klei in Noordwijk” van Harrie Salman en Michiel van Dam (ISBN 978-90-9027192-7). Via de biliotheek kregen we dit boekje in handen. Dat boekje was voor onze zoektocht goud waard. Het geeft een gedetailleerde beschrijving van de boerderijen in de buurtschap De Klei. Tot onze verrassing lazen we op pagina 62 dat Pieter Verbeek uit Reeuwijk (1817-1881) zich rond 1870 met zijn vrouw Jacoba Gravesteijn uit Oudewater (1805-1872) in de Klei had gevestigd als pachter van boerderij Rijnsoever. De eigenaar was de Leidse hoogleraar in de rechten Hendrik Cock, die de boerderij in 1862 had gekocht voor 57000 gulden.

Toen Pieter en Jacoba zich op Rijnsoever vestigden was hun zoon Leendert 30 jaar. Twee jaar na hun vestiging in De Klei stierf Jacoba. Zeven jaar daarna, op 24 april 1879, trouwde Leendert met de 16 jaar jongere Trijntje van Doorn uit Noordwijkerhout. Zij zouden dus de ouders van onze Oma Gerritje worden, zoals uit de geboorteakte blijkt.

Door de informatie uit het boekje “De Klei in Noordwijk” te koppelen aan de geboorteakte is het dus vrijwel zeker dat adres Klei 6 boerderij Rijnsoever moet zijn geweest. Op de achterkaft van het boekje is aangegeven dat Rijnsoever niet ver moet hebben gelegen van de plek waar nu Space Expo is, het ruimtevaartmuseum in Noordwijk.

Voor zover wij kunnen nagaan is er op dit moment in de buurt geen pannenkoekenrestaurant, zoals Oom Joop zei, maar wellicht is dat er wel geweest. Kunnen we misschien nog eens navragen.

Jan, 22 aug 2022

Helemaal mooi laat een topografische kaart uit 1912 zien waar de boerderij moet hebben gelegen. Zie hieronder een uitsnede:

Topografische kaart uit 1912

Links in het midden is boerderij Rijnsoever expliciet vermeld. (Niet te verwarren met het iets noordoostelijker gelegen Rijnsouver, waarover zo dadelijk nog iets meer….)

Twee jaar na het huwelijk van Leendert en Trijntje is Vader Pieter gestorven. Leendert heeft daarna de boerderij gerund tot hij in 1902 stierf. Moeder Trijntje heeft het bedrijf nog tot 1910 voortgezet. Daarna is boerderij Rijnsoever opgegaan in wat later De Verenigde Bloembollen-culturen zou heten, een van de grote Noordwijkse bollenbedrijven. Hieronder is een, helaas niet al te scherpe, foto van de boerderij te zien voordat hij in 1985 werd gesloopt.

Uit: De Klei in Noordwijk

Op de plek van boerderij Rijnsoever is nu een woonwijk gebouwd. Op onderstaande satellietopname van Google Earth is die wijk nog in aanbouw. De punt van Pijl 1 geeft de plek aan waar boerderij Rijnsoever was.

De woonwijk is inmiddels klaar en op de plek waar ooit Oma Gerritje’s wieg stond staat nu een huis met adres Boerhavelaan 10. Gerda en ik zijn er in mei 2022 geweest. Zie de foto hieronder:

Op de satellietfoto van Google Earth is nog een pijl 2 te zien. Die pijl wijst naar “Huis Rhynsouver“, dat ook op de topografische kaart uit 1912 is aangegeven. Volgens het boekje “De Klei in Noordwijk” is dat huis in 1909 gebouwd en was Arie, de oudere broer van Oma Gerritje, er de eerste bewoner van (pag 59). Het huis zag er toen uit als op deze foto:

Huize Rhynsouver

De man op de foto is overigens niet Arie, maar de pachter na hem. Als de informatie uit het boekje klopt moet Arie hier maar heel kort gewoond hebben, want in 1910 is het gezin Verbeek-Van Doorn uit Noordwijk vertrokken. Daarover meer in de blog over het gezin Verbeek.

Leuk om te weten is dat dit huis nog bestaat. Onder de duitse bezetting was een begin gemaakt met de sloop ervan, maar die is niet voltooid. De gedeeltelijke sloop is er wel de reden van dat de twee kasteelachtige hoeken van de voorgevel met de naam van het huis zijn verdwenen. De foto hieronder toont het pand zoals het nu is. Het adres is Zwarteweg 47, Noordwijk.

Huis Rhynsouver, Zwarteweg 47, Noordwijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *